15Sep

„Sfânta Ana” – centrul care împarte bunătate

Găsesc liniște, siguranță și grijă, ori de câte ori, au nevoie de ajutor. Este vorba despre beneficiarii Centrului Multifuncțional pentru Copil și Familie „Sfânta Ana”, deschis de Misiunea Socială „Diaconia”, în luna iulie a acestui an. Spațiul a fost creat pentru mamele și copiii refugiați din Ucraina, dar și pentru cei din Republica Moldova, care trec printr-o perioadă mai dificilă a vieții. Aici, minorii își fac temele pentru acasă, participă la activități și își formează deprinderi corecte de viață.

O sală mare și încăpătoare, plină de căldură și lumină. Patru copii stau așezați la mese cu căștile în urechi. Au în față câte un calculator, spre care privesc cu atenție. La un moment dat, Valeria ridică mâna. Ceilalți copii nu o observă, sunt prea concentrați la monitoarele lor. Eleva răspunde respicat și tare, după care își face câteva notițe.

Valeria a venit în Republica Moldova din regiunea Nikolaev, Ucraina, la începutul lunii aprilie, împreună cu mama, bunica și bunicul său. Tatăl i-a rămas în țara vecină. Copila de 13 ani a descoperit centrul multifuncțional acum o săptămână. A fost suficient să petreacă aici doar câteva ore ca să înțeleagă că a găsit locul potrivit pentru studii și activități distractive.

La centrul de refugiați în care stau împreună cu familia mea nu am posibilitatea de a participa la lecții. Eram nevoită să utilizez telefonul. Nu dispunem nici de încăperi liniștite, în care să pot învăța. Este foarte important că există astfel de centre pentru a ajuta copii să aibă acces la condiții bune de studii. Mă simt ca la școală, avem un anumit regim, este mult mai bine decât să stai în aceeași cameră ziua întreagă”, spune Valeria.

Și Ecaterina, o altă copilă refugiată pentru care Moldova a devenit a doua casă, vine regulat la centrul „Sfânta Ana”. Fata de 12 ani a rămas uimită de câtă bunătate a găsit aici. 

Este un centru extraordinar. Am aflat despre el da la mama unei beneficiare. Cu o zi înainte de a veni la acest centru profesoara mi-a scris să găsesc un loc fără zgomote pentru a mă conecta online la lecții. Aici fiecare copil are calculatorul său. Putem să ne facem și temele pentru acasă. Mi-am recăpătat motivația de a învăța”, afirmă Ecaterina. 

Cei patru copii sunt supravegheați mereu de doi pedagogi sociali. Tatiana Belchina și Sergiu Zavtur au grijă ca elevii să se conecteze la lecții și sunt gata să le ofere mereu o mână de ajutor. Mai mult ca atât, pedagogii sociali ajută copiii din familiile social-vulnerabile, care vin la centru după ore, să-și facă temele pentru acasă.

Noi ne asigurăm că elevii participă la lecțiile online, îi ajutăm să se conecteze, dacă întâmpină dificultăți. După prânz, la centru vin copiii din familiile social-vulnerabile, pe care-i ajutăm să-și pregătească temele pentru acasă. Facem împreună cu ei și ore educative și creative despre politețe, comportamentul pe stradă, în mijloacele de transport, în teatre, în muzee. Vorbim și despre fauna și flora Republicii Moldova. Îi ajutăm să dobândească cunoștințe generale”, declară Tatiana Belchina.

Pe lângă activitățile educative, copii care vin aici au parte și de consiliere psihologică. Margareta Rusu, psihologul centrului multifuncțional, este mereu gata să le asculte problemele și încearcă, împreună cu ei, să găsească soluții. Până acum au fost organizate 51 de consilieri psihologice individuale și de grup.

Relevanța centrului rezidă din crearea unui mediu foarte liniștit și prielnic sufletelor zbuciumate. Atunci când oamenii vin și se înregistrează pentru a beneficia de serviciile centrului spun că le place atmosfera de aici. Plus la toate, noi suntem foarte empatici, le ascultăm durerea, nu îi lăsăm în impas. Dacă omul are o problemă, încercăm să o rezolvăm. Luăm legătura cu alte servicii, cu alte organizații”, susține  Iraida Cazac, managera centrului multifuncțional.

Și pentru ca nimic să nu le îngrădească calea spre lumea cunoștințelor, copii au parte zilnic de câte un prânz cald, tocmai bun pentru a prinde la puteri în drumul lor spre noi descoperiri.

Totodată, centrul este ca o gură de aer pentru părinții care-și pot lăsa în grija personalului copiii de la 3 la 6 ani.

Peste hotare este foarte răspândit acest serviciu și este cu plată. La noi este gratuit. Suntem un serviciu care vine în ajutorul familiilor. Dacă un părinte are niște treburi, poate lăsa copilul aici pentru 2-3 ore. Minorul va fi în siguranță pentru că va fi mereu supravegheat. Centrul dispune de pedagogi sociali, asistenți sociali, psiholog, jurist, asistent medical”, spune Iraida Cazac, managera centrului multifuncțional.

Reprezentanții centrului au grijă ca timpul petrecut aici să fie cu rost. Tocmai din acest motiv, Vera Ștefârță, unul dintre pedagogii sociali, a ales ca activitățile pe care le va petrece în luna septembrie să fie despre Moldova și minunile ei.

Pentru luna septembrie am stabilit ca tema de studii să fie: „Țara mea – un loc de vis”. Copii trebuie să-și cunoască țara. Vom vorbi despre strămoși, despre valorile care ne definesc, despre monumentele din Chișinău. Încurajăm copii să vorbească despre ei și despre ce le place”, subliniază Vera Ștefârță.

Pe lângă activitățile legate de copii, centrul a oferit peste 260 de pachete cu produse alimentare și igienice refugiaților din Ucraina, 165 de pachete umanitare familiilor din Moldova și a ajutat 6 persoane să se înscrie la cursuri de instruire și/sau profesionalizare.

În doar două luni de activitate, centrul a reușit să facă atât de multe lucruri frumoase. Cel mai important este însă că a readus încrederea în ziua de mâine pentru cei aflați în impas.  Angajații de aici spun că acesta este abia începutul…