08Apr

Interviu cu Pr. Vasile Burduja – primul partener social al Diaconiei

Primele activități sociale le-am început acum 20 de ani la Cania, raionul Cantemir.

În interviul de mai jos, Părintele Vasile Burduja – primul partener cu care lucrăm acolo, ne vorbește despre impactul activităților bisericii în localitate.

  • Cum a început colaborarea cu Diaconia acum 20 de ani?

Primul pioner în relația cu Diaconia a fost proiectul “Homecare”, ce oferea îngrijiri medicale la domiciliu bătrânilor în suferință, dar și oamenilor de vârstă medie care erau în suferință. La momentul actual avem spălătoria socială cu ajutorul voluntarilor recrutați în școli, de asemenea proiectul “Masa Bucuriei”, colecte de haine local, lucrul în gospodărie la beneficiari. Ținând cont că beneficiarii sunt oameni bătrâni și neputincioși îi mai ajutăm la săpatul în grădină, spart lemne, le aducem apă, măturat și curățat roade. În primul rând este relația dintre oameni.

  • Care e impactul serviciilor sociale dezvoltate de biserică în comunitate?

Mulți oameni suferă de singurătate iar voluntarii și preoții cu care colaboram le țin companie, îi mai învigorează.

  • Cum argumentați necesitatea intervenției Bisericii în soluționarea problemelor sociale?

Această activitate s-a născut în Biserică, a fost lansată în biserică de către sfinții părinții Sfântul Vasile, Sfântul Ambrozie al Mediolanului. Activitatea a fost reluată pentru că este dovada dragostei față de aproape. Nimeni nu poate pretinde că îl iubește pe Dumnezeu în timp ce îl urăște pe fratele său. Postul de bucate nu este suficient în cazul în care nu se sporește fapta bună, fapta dragostei, rugăciunea.  Rugăciunea la fel nu are valoare dacă nu sporim fapta bună – milostenia. Doamne ajută, post cu folos și spor duhovnicesc pe toată perioada acestui urcuș duhovnicesc spre Înviere.