01Aug

Zece ani de sprijin și solidaritate

În acest an, Cantina Socială Mobilă „Aproape de Aproapele” sărbătorește zece ani de activitate. Proiectul inițiat în urmă cu un deceniu a fost menit să ofere asistență celor care se confruntă cu dificultăți financiare și să îi sprijine pe cei care nu au posibilitatea de a-și asigura hrana necesară în fiecare zi. De-a lungul timpului, această inițiativă a devenit un simbol al solidarității și al implicării sociale, reușind să schimbe în bine viețile multor beneficiari.

Printre acești beneficiari am întâlnit-o și pe doamna Maria, care la vârsta de 87 de ani, reflectând asupra carierei sale și a devotamentului pentru a servi comunitatea, povestește cum astăzi este pusă față în față cu sărăcia și trebuie să lupte din greu pentru a-și asigura traiul zilnic.

„Pensia e foarte mică, nu ne ajung bani să cumpărăm de mâncare. Am 87 de ani. Am lucrat 54 de ani în farmacie. Nu am avut niciodată concediu medical, am lipsit de la serviciu doar câteva zile când am născut-o pe fiica mea.  Întotdeauna am muncit. Și nu era simplu ca acum. Veneau bolnavii cu rețeta și eu trebuia să prepar medicamentele. Mi-am făcut munca cu sinceritate și dăruire. Am ieșit la pensie cu 1900 de lei, iar astăzi am ajuns să primesc 5200 de lei.”

Un alt beneficiar al Cantinei Sociale Mobile este domnul Ion, un bărbat în vârstă de 80 de ani, care a fost nevoit să se pensioneze prematur și să primească o pensie modestă după o viață de muncă ca mecanic auto. Acesta mărturisește că a fost alungat de la serviciu și că pensia sa este mică pentru a acoperi necesitățile zilnice. Cu toate acestea, el găsește speranță în sprijinul oferit de Cantina Socială Mobilă, care îi aduce un strop de bucurie într-o perioadă dificilă a vieții sale.

„Eu am 80 de ani. M-au alungat de la serviciu, iar pensia e mică.. Șeful mi-a zis că nu vrea să achite amendă pentru mine. Am lucrat mecanic auto. Prima pensie, în anul 2002 a fost de 240 de lei. Am lucrat mult și onest, iar din cei 2800 de lei pe care îi primesc sunt nevoit să economisesc fiecare bănuț ca să pot supravețui.  Mulțumim Cantinei Sociale Mobile că are grijă de noi.”

În mulțime am zărit-o și pe doamna Ana, care aștepta cuminte să ia supă caldă și pâine proaspătă. Femeia povestește că fiecare zi este o luptă pentru supraviețuire, iar această luptă este accentuată de responsabilitatea de a avea grijă de fiul ei, care este invalid. Cu o carieră de 42 de ani, bătrâna spune că veniturile ei nu reflectă nici pe departe munca depusă de-a lungul anilor.

„Trăim rău, nu ne ajunge pensia. Feciorul e invalid, eu îl îngrijesc. E nevoie de o intervenție, dar nu ne ajung bani nici măcar pentru mâncare, mai avem de achitat și facturile. Deși am lucrat 42 de ani, dintre care 15 ani am lucrat la Steaua Roșie, iar în ceilalți ani am lucrat în ture ca ajutor de bucătar, banii pe care îi primesc sunt prea puțini  ca să pot face față scumpirilor și necesităților de zi cu zi. ”

Aceste mărturii ale beneficiarilor Cantinei Sociale Mobile reprezintă doar câteva dintre numeroasele povești ale oamenilor care au fost ajutați să nu adoarmă flămânzi și să nu uite gustul unei franzele calde. Prin intermediul serviciilor oferite, Cantina Socială Mobilă „Aproape de Aproapele” a reușit să aducă un strop de bucurie în viețile celor care se confruntă cu foame și sărăcie.

Aniversarea celor zece ani de activitate a Cantinei Sociale Mobile vine cu recunoștință și apreciere pentru angajamentul neobosit al echipei din spatele acestui proiect al Misiunii Sociale ,,Diaconia’’ și pentru generozitatea celor care au sprijinit această cauză. Indiferent de obstacole și provocări, continuăm să rămânem aproape de aproapele și să continuăm să oferim sprijin celor aflați în nevoi.  Doar împreună, umăr la umăr, putem să răspândim în comunitatea noastră un spirit al solidarității și al compasiunii.