27Sep

Voluntara Michela Belatti: „Să ai grijă de mame înseamnă să ai grijă de societate și de viitor”

A venit în Republica Moldova din Italia pentru a ajuta beneficiarele Centrului Maternal „În brațele mamei” și ale „Apartamentului social” să-și recapete încrederea în forțele proprii. Este exemplul demn de urmat al Michelei Belatti, o tânără de 28 de ani din Toscana, care este implicată în acțiuni de voluntariat în cadrul Misiunii Sociale „Diaconia”. Michela va petrece un an în țara noastră, încercând să fie utilă pentru cei din jurul său.  Ce a motivat-o să vină aici, ce a impresionat-o pe voluntară în Moldova aflați din acest interviu.

Michela, de ce ai decis să faci voluntariat în Moldova?

Am decis să fac voluntariat peste hotarele Italiei, deoarece cunosc mai multe limbi, inclusiv limba română. Am examinat proiectele sociale din diferite țări, dar cel mai mult mi-au plăcut cele ale Misiunii Sociale „Diaconia”. M-a impresionat mult ideea Centrului Maternal „În brațele mamei” și a „Apartamentului social”.  La „Diaconia” am început să activez în calitate de voluntar de la jumătatea lunii iunie. Conform regulilor italiene, după 2,5 -3 luni de voluntariat trebuie să ne întoarcem în Italia pentru o etapă de monitorizare internă, care durează o lună.

Rolul acestei monitorizări interne este de a te întoarce în țara pe care ai ales-o cu idei mai bune despre ce vrei să faci în cadrul proiectului,  cum vrei să lucrezi, ce fel de instrumente vrei să utilizezi.  Voi reveni în Moldova pe 1 octombrie, unde voi sta până la finalul lunii mai a anului 2023.

Cum a fost această experiență?

Mi-a plăcut foarte mult. Sunt foarte încântată de alegerea făcută. Este o mândrie pentru mine să fiu o mică parte a proiectelor minunate pe care le implementează „Diaconia”. În cadrul Misiunii Sociale se acordă atenție fiecărui angajat, dar și fiecărui beneficiar de servicii, lucru extrem de important în domeniul social, deoarece lucrezi cu oameni în dificultate sau cu tinerii în situații de risc. La „Diaconia” chiar poți să vezi lucru de echipă. Fiecare angajat este o piesă dintr-un puzzle mare, care lucrează împreună pentru un obiectiv comun, pentru a avea grijă de ceilalți.

„Este crucial să le redăm sentimentul că ele sunt importante și că sunt capabile”

Ce au presupus, mai exact, activitățile în care ai fost implicată?

Activitățile mele s-au orientat către Centrul Maternal „În brațele mamei” și către „Apartamentul Social”. Aceasta înseamnă că am fost responsabilă de activitățile distractive și educative pentru mame și fete, pentru a le ajuta să fie mai independente.

Am făcut împreună cu ele lecții de engleză în grup, dar și individuale, am organizat ore de dans, de cusut, de desenat, dar și activități interactive, dar educative. De exemplu, am început să vorbim despre ginecologie, despre igienă personală intimă, vom discuta aceste aspecte inclusiv cu psihologul, pentru că vrem să le oferim o educație sexuală corectă. Trebuie să-și cunoască corpul. Am început cu elemente esențiale despre sistemul genital, vom vorbi și despre bolile sexuale, despre prevenție, menstruație, fertilitate, educație sexuală.

Cu mamele din Centrul Maternal e puțin mai diferit, deoarece au ritmuri diferite, au multiple traume pe care trebuie să le depășească.  Nu toate vor să participe la un atelier de grup sau unele nu simt nevoia. În cazul lor, îmi schimb abordarea. De multe ori, ele  au nevoie de o persoană care, pur și simplu, să le asculte, cu care să se plimbe împreună prin parc.

Le ajut și dacă au nevoie de o activitate individuală, cum ar fi învățarea orei la ceas, a literelor, elementar – să scrie, pentru că sunt persoane care nu cunosc aceste lucruri. Dacă au nevoie de activități individuale, putem să le organizăm, dar cum am spus și mai înainte, este important să le oferim  tot de ce au nevoie pentru a-și recăpăta respectul de sine, făcând lucruri mici.

Eu încă nu am copii, de aceea mergeam la mamele din Centrul Maternal pentru a le întreba cum se fac anumite proceduri de îngrijire a copilului, așa încât ele să fie un exemplu pentru mine. Erau mândre să-mi demonstreze cum e să fii o mamă bună. Îmi place să le arăt că atunci când nu știi ceva, poți să întrebi pe cineva. Nu e nimic rușinos în a cere ajutorul cuiva. Nu doar eu eram cea care propunea și le învața lucruri. Și ele, la rândul lor, m-au făcut să înțeleg multe. Eu aleg să le învăț într-un format mai comod pentru ele, mai puțin formal. Cred că acest aspect este foarte important pentru persoanele care au suferit mult și au avut traume în viață. Este crucial să le redăm sentimentul că ele sunt importante și că sunt capabile.

Ce ai descoperit, pentru tine, lucrând cu mamele și cu fetele?

Mamele din Centrul Maternal și fetele din „Apartamentul Social” mi-au spus poveștile lor tragice de viață, iar eu le-am ascultat. Am găsit istorii foarte triste, situații complicate. Femei care au suferit foarte mult, care provin din familii nefuncționale. Fete de 13 ani constrânse să se prostitueze, bătute, violate. Una dintre femeile pe care am întâlnit-o acolo are o cicatrice enormă pe spate. Ea a spus că a fost vândută ca prostituată. Sunt femei care mai sunt dependente emoțional de partenerii lor, chiar dacă aceștia sunt agresivi și le bat.

„În brațele mamei” a fost creat nu doar pentru a construi un raport funcțional între copil și mamă, dar și pentru a ajuta aceste femei să fie independente, nu doar din punct de vedere economic, dar și emoțional, profesional. Am observat că atât fetele din „Apartamentul Social”, cât și femeile din Centrul Maternal nu au încredere în ele și își pun prea multe speranțe în partenerii lor, speră că aceștia se vor schimba, că vor rezolva problemele pe care le au. Dar acest lucru nu se întâmplă. Ele au nevoie să fie ajutate să înțeleagă că, înainte de a forma o relație cu cineva,  trebuie să fie independente, din toate punctele de vedere. Știu, nu e ușor. Dar timp de un an, specialiștii de la Centrul Maternal le ajută să înțeleagă aceste lucruri. 

„Mereu înveți ceva atunci când asculți povestea cuiva”

Ce te-a impresionat cel mai mult?

La Centrul Maternal m-a impresionat o mamă care inițial era foarte distantă cu copilul ei. Dar copiii, în primele luni de viață, au cea mai mare nevoie de atenția mamelor. Lipsa conexiunii dintre mamă și bebeluș poate influența negativ sănătatea mentală a copilului. Când mama are mereu aceeași expresie dură a feței, când nu zâmbește, când nu-și privește copilul, bebelușul suferă foarte mult.

Acea mamă putea să-și lase bebelușul plângând și nu prea se juca cu el. Copilul nu era dezvoltat așa cum presupunea vârsta pe care o avea. Acest lucru mă durea foarte mult. Acel copil avea privirea goală, era ca o păpușă de ceară, fără emoție.

Lucrând cu această mamă, împreună cu întreaga echipă de pedagogi și cu psihologul, fiindu-i mereu alături, ghidând-o cum să îngrijească de copil, am reușit să creăm între ea și bebeluș o legătură foarte puternică.

Zilnic făceam împreună exerciții și gimnastică cu copilul, pentru ea am creat un tabel cu activitățile pe care trebuie să le facă pentru copil. Inițial le făcea mai mult din datorie, ca un automatism, iar copilul a primit atenția de care avea atâta nevoie. Acum copilul își poate exprima emoțiile, este dezvoltat conform vârstei, iar acest lucru este minunat. Mama tot a început să observe aceste rezultate, este mult mai atașată de bebeluș și asta, în primul rând, influențează pozitiv asupra sănătății copilului.

Tu ai interacționat mult cu femeile care și-au găsit un adăpost la Centrul Maternal. Ce ai învățat de la ele?

Mereu înveți ceva atunci când asculți povestea cuiva. Mă simt o persoană privilegiată,  pentru că nu am trecut prin traumele despre care mi-au povestit ele. Fetele și mamele de la Centrul Maternal m-au învățat să prețuiesc mai mult viața. Cred că toți la un moment dat ne-am criticat părinții pentru felul în care ne-au crescut sau educat. Dar, când vezi cât de greu este să crești un copil și cât de complicat este să fii un părinte bun, atunci începi să prețuiești și mai mult tot ce au făcut părinții tăi pentru tine.

Cât de important, din punctul tău de vedere, este existența unor astfel de servicii? De ce?

Eu cred că aceste servicii sunt fundamentale. E frumos că există astfel de centre, e frumos că există persoane care au grijă de ceilalți, pentru că societatea se bazează pe nucleul familiei. Un apartament social devine, de fapt, o familie, deoarece crește tinerii. Un adolescent este încă un copil. Și să ai grijă de mame înseamnă să ai grijă de societate, de viitor. Copii mamelor din Centrul Maternal vor deveni doctorii, profesorii, muncitorii noștri, atunci când vor crește. Aceste servicii sunt extrem de importante pentru formarea unei societăți mai bune.

Michela, mulțumim pentru interviu.