18Nov

Pâinea noastră cea de toate zilele – unii ar spune că este ceva firesc, alții visează să o aibă pe masă

„Cu tot negrele țărânii, preacurată-i fața pâinii
Și cu risipa fărâmii, preacurată-i fața pâinii
Și cu sarea grea din spate, preacurată-i fața pâinii
Și-mpărțită-n jumătate, preacurată-i fața pâinii.”

Pâinea noastră cea de toate zilele – unii ar spune că este ceva firesc, alții visează să o aibă pe masă, iar ceilalți o privesc cu ochii plini de lacrimi și mușcă din ea ca din lumină.

Pentru că suntem în 𝗦𝗮̆𝗽𝘁𝗮̆𝗺𝗮̂𝗻𝗮 𝗡𝗮𝘁̦𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹𝗮̆ 𝗮 𝗕𝘂𝗻𝗮̆𝘁𝗮̆𝘁̦𝗶𝗶, o tânără mămică a decis să aducă un zâmbet pe fața bătrâneilor de la Cantina Socială Mobilă, pentru care un prânz cald și un gând bun este ceea ce le alină sufletele încercate de greutățile prin care sunt nevoiți să treacă în fiecare zi.

Dorința de a promova tradițiile strămoșești și modul sănătos de viață, dar și de a valorifica pâinea cu maia, au determinat-o pe Ana-Maria Cemîrtan-Bîlici să organizeze un maraton gratuit, prin care doritoarele de a participa au avut posibilitatea să învețe cum se pregătește maia în condiții de casă.

Tânăra ne-a povestit că într-o seară, în timp ce naviga pe rețelele de socializare, i-a captat atenția, în mod deosebit, o postare prin care era promovată 𝗦𝗮̆𝗽𝘁𝗮̆𝗺𝗮̂𝗻𝗮 𝗡𝗮𝘁̦𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹𝗮̆ 𝗮 𝗕𝘂𝗻𝗮̆𝘁𝗮̆𝘁̦𝗶𝗶, iar primul lucru care i-a venit în gând, a fost acela de a împărți pâinea cu maia nu doar celor apropiați, dar și celor care au cu adevărat nevoie de ea.

Astfel, Ana-Maria le-a propus participantelor de la maraton să doneze fiecare o sumă simbolică de cincizeci de lei, bani din care a cumpărat făina, iar timp de două zile a muncit pentru ca într-un final să iasă o pâine gustoasă și sănătoasă.

Prin gestul ei, tânăra vrea să transmită un mesaj despre empatie și solidaritate, dar și să-i motiveze pe oamenii care pot fi exemplu. Și pentru că nu există durere străină, Ana-Maria mai speră că prin gestul ei de mărinimie reușește să îi încurajeze pe toți să facă o faptă bună.

19 pâini rumene au completat prânzul cald al bătrânilor de la Cantina Socială Mobilă „Aproape de Aproapele”.

Săptămâna Națională a Bunătății, ediția 2, este un eveniment realizat de Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei.