19Jul

Ludobus – un mesager al securității electrice

În mijlocul satului Lucășeuca, raionul Orhei, o explozie de bucurie și energie a prins viața într-o zi frumoasă de vară. Peste 40 de copii s-au adunat nu doar să se distreze, dar și să învețe o lecție prețioasă despre securitate. Pentru acești tineri curioși și entuziaști Ludobusul a fost un mesager al siguranței, care le-a insuflat cunoștințe și deprinderi vitale pentru siguranța electrică.

„Am avut o zi minunată în care m-am simțit foarte bine. Energică e foarte tare, am învățat de la el să nu ne apropiem prea tare de firele electrice, pentru că sunt periculoase”, ne-a mărturisit Constantin, unul dintre participanți.

În timpul jocului, copiii au aflat informații esențiale despre securitatea electrică, au conștientizat care sunt riscurile și au învățat cum pot să se protejeze.

Această oportunitate unică pentru copiii din mediul rural a devenit posibilă grație unui parteneriat de responsabilitate socială cu echipa Premier Energy Distribution. În această vară, Ludobusul va călători prin 10 sate, organizând activități și jocuri bazate pe securitate electrică.

Ana Pîntea, director al gimnaziului din s. Lucășeuca, a împărtășit entuziasmul și mulțumirea pentru această șansă: Suntem recunoscători că facem parte din acest proiect. Voluntarii au creat multă dispoziție bună, iar elevii au rămas încântați: au dansat și au participat la diverse concursuri. În timpul vacanței, nu toți copii au posibilitatea să plece undeva. Datorită acestui proiect inedit, copiii s-au distrat și au avut posibilitatea să afle multe lucruri utile. Mulțumim tinerilor voluntari care se implică în aceste activități minunate și împart dispoziție și zâmbete. Ochișorii copiilor râd permanent de bucurie, iar acest fapt ne confirmă că scopul evenimentului a fost atins.

Programele interactive și captivante desfășurate în cadrul Ludobusului sunt realizate de voluntarii de la Young Diaconia Chișinău, o echipă de tineri ingenioși și implicați. Acești tineri reușesc să creeze un mediu propice pentru descoperire și joacă în aer liber. Copiii au ocazia să se bucure de aventură și să își dezvolte abilitățile într-un mod distractiv, învățând în același timp lecții valoroase pentru viață.

Proiectul în sine îmi pare unul frumos, întrunește foarte multe sate din Moldova și încadrează foarte mulți copii în diferite activități educaționale precum securitatea electrică. Acest concept mi se pare foarte bun și inovativ pentru Republica Moldova, iar zâmbetele de pe fața copiilor confirmă că ceea ce facem este util și cu impact“, ne spune Mădălina, voluntar în cadrul Programului Young Diaconia – Ludobus.

Ludobusul reprezintă un serviciu inovativ de educație nonformală, având misiunea de a oferi copiilor din localitățile rurale acces la joc și educație.

Astfel, proiectul Ludobus a devenit un exemplu despre cum educația poate fi transformată într-o experiență captivantă și bine structurată. Prin intermediul jocurilor și activităților, copiii sunt învățați să fie conștienți de riscuri și să adopte comportamente sigure, pregătindu-se astfel pentru un viitor securizat și luminos.