13Sep

Întâlnire cu reprezentanții parohiilor implicați în cadrul proiectului Eco-Inițiative

În data de 12 septembrie a avut loc Conferința privind derularea proiectului „𝗘𝗰𝗼-𝗶𝗻𝗶𝘁̦𝗶𝗮𝘁𝗶𝘃𝗲 𝗶̂𝗻 𝗽𝗮𝗿𝗼𝗵𝗶𝗶𝗹𝗲 𝗕𝗶𝘀𝗲𝗿𝗶𝗰𝗶𝗶 𝗢𝗿𝘁𝗼𝗱𝗼𝘅𝗲 𝗥𝗼𝗺𝗮̂𝗻𝗲” din România și Republica Moldova. Întâlnirea a reprezentat un moment semnificativ, deoarece marchează intrarea în ultimul trimestru de activitate al proiectului pilot, desfășurat în parohiile din cele două țări.

Evenimentul a început cu rugăciuni în cadrul Sfintei Liturghii ținută la Biserica „Sfânta Ecaterina”, un paraclis universitar. Rugăciunile au fost dedicate creației și au exprimat recunoștința pentru frumusețea și diversitatea acesteia, subliniind legătura strânsă dintre spiritualitate și protejarea mediului înconjurător. Psalmii interpretați în timpul slujbei au evidențiat modul în care întreaga creație laudă pe Dumnezeu-Creatorul.

Soborul de preoți, sub conducerea părintelui Ciprian Ion Ioniță, consilier patriarhal în cadrul sectorului social filantropic al Patriarhiei Române și Președintele Federației Filantropia, au rostit rugăciuni specifice pentru binecuvântarea roadelor pământului.

După încheierea slujbei, participanții, s-au adunat la Centrul pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae“ pentru a discuta la ce etapă se află proiectul și care sunt perspectivele lui de viitor.

În cadrul conferinței, Daniela Groza, coordonatoarea Departamentului de voluntari al Misiunii Sociale „Diaconia“, a prezentat rezultatele intermediare ale proiectului și a subliniat importanța implicării tinerilor din fiecare parohie în inițiativele ecologice și educația acestora în privința responsabilității față de mediul înconjurător.

Prezent la întrunire, Directorul Misiunii Sociale „Diaconia”, Igor Belei, a subliniat într-un interviu acordat TRINITAS TV importanța protejării mediului înconjurător și promovarea unei atitudini durabile și responsabile în comunitate.

„Credem că acest proiect pilot și acest eveniment reprezintă momentul în care vom reflecta cum acțiunile noastre au lăsat impact la nivel comunitar și cum putem extinde această inițiativă în cadrul tuturor parohiilor, fiind parte din comportamentul nostru cotidian. A fi cu grijă pentru creație nu trebuie să fie un efort tematic limitat la cadrul unui anumit proiect. Mai degrabă, trebuie să devină o atitudine firească a noastră.

În timpul întâlnirii, participanții au avut ocazia să vizioneze filmul „Rugăciunea, modalitate de protejare a naturii”, parte a emisiunii „Cuvânt pentru suflet”, realizată de Trinitas TV, care a adus în prim-plan relația dintre credință și responsabilitatea față de mediul înconjurător. La finalul zilei, participanții au vizitat Palatul Patriarhiei.

Proiectul Eco-inițiative a fost implementat anul trecut în opt parohii din România (Arhiepiscopia Bucureștilor) și opt din Republica Moldova și este organizat de Misiunea Socială „Diaconia” în parteneriat cu Federația Filantropia, Caritas Ambrosiana și Agenția de știri Basilica.