20Feb

Împreună și la bine și la greu

Atunci când ai o familie mare, fiecare ajutor este nespus de valoros. Pentru familia Elenei, susținerea înseamnă o binecuvântare, mai ales în perioada rece a anului. Elena împreună cu soțul ei, Andrei, locuiesc într-o căsuță mică, la țară, și cea mai mare avuție pe care o au – sunt cei cinci copii ai lor. Ca să le ofere strictul necesar, Elena este nevoită să muncească nopțile la o brutărie. Andrei, din păcate, iarna își găsește mai greu de lucru, fiindcă este zilier, și atunci orice bănuț care ajunge în familie este cheltuit cu multă grijă.

Atunci când a aflat că va primi lemne de foc, Andrei s-a oferit să ajute la distribuirea lemnelor, doar ca să poată răsplăti cumva acest ajutor:   „În această perioadă este cel mai complicat, anul trecut am tăiat copacii din grădină pentru a trece peste iarnă. Acum dacă nu primeam acest ajutor, eram nevoiți să ne împrumutăm, fiindcă mai aveam lemne doar pentru o săptămână.”

Elena și Andrei sunt recunoscători că au putut primi această asistență pe timp de iarnă. Totodată apreciază enorm faptul că au fost incluși în program, chiar dacă nu sunt refugiați:

Nici nu-mi pot imagina câtă durere este în sufletele oamenilor care au fost nevoiți să-și părăsească țara și să lase în urma tot ce au agonisit de-o viață. Atâta jale, atâtea familii distruse. Am doar cuvinte de laudă față de oamenii senini care chiar dacă sunt la mii de kilometri, ajută și încălzesc inimile rănite ale refugiaților ucraineni. Suntem foarte recunoscători că oferiți susținere celor în nevoi.”

În pofida tuturor greutăților cu care se confruntă această familie, ei știu că se pot baza unul pe celălalt, sunt împreună și la bine și la rău. Sunt acea familie modestă care își câștigă pâinea cinstit și își educă copii frumos ca să crească oameni onești și buni. Într-o lume în care mai există compasiune și bunătate, cu siguranță va dăinui mereu dragostea și pacea. E nevoie doar să realizăm că cea mai de preț bogăție este familia.

Prin proiectul „Asistență de iarnă” implementat de Misiunea Socială „Diaconia” cu suportul financiar al Church World Service și ActAlliance, persoanele refugiate, dar și cele din comunitatea locală beneficiază de lemne de foc, îmbrăcăminte, încălțăminte și vouchere pentru a putea face față sezonului rece al anului.