23Jul

Impactul unui proiect inovativ în localitățile rurale

Din anul 2017 până în iunie 2021, Diaconia a implementat Programul Regional DARE (Dream, Achieve, Realise, Express – Visează, Obține, Realizează, Exprimă).

Programul a propus metode alternative pentru implicarea copiilor și tinerilor în procesul de învățare și integrare socială și a inclus următoarele componente:

 • SOLE;
 • Parlamentul Copiilor;
 • Mindfulness;
 • Parenting pozitiv;
 • Comunitatea practicienilor DARE.

Astfel, la Săseni, r-nul Călărași și Fetești, r-nul Edineț, în cadrul componentei SOLE, copiii au participat la 229 de sesiuni SOLE, cu ajutorul cărora au dezvoltat abilități precum: reziliența, auto-eficiența,  gândirea critică, imaginația creativă, comunicarea și cooperarea.

Tinerii din Parlamentul Copiilor au analizat nevoile comunității și au venit cu soluții, astfel ei au realizat 12 mini-granturi în cele 2 localități: Săseni și Fetești.

La SĂSENI, Paramentul Copiilor a realizat 6 proiecte:

 1. „Construirea unei cabane în Chirica”
 2. „Modernizarea terenului de joacă pentru copii”
 3. „Sportul pentru sănătate”
 4. „Amenajarea parcului lângă Centrul Social”
 5. „Curățarea și renovarea unei fântâni”
 6. „Amenajarea spațiului pentru gunoi în cimitirul satului”

Parlamentul Copiilor de la FETEȘTI a realizat alte 6 proiecte:

 1. „Hai, Fetești!”
 2. „Satul meu este o comoară sfântă”
 3. „Pentru o copilărie ingenioasă”
 4. „Pledoarie pentru lectură”
 5. „Bătrânețe în siguranță”
 6. „Copiii creează frumusețea”

Pe parcursul unui an și jumătate, tinerii din Parlamentul Copiilor au dezvoltat abilități valoroase pentru viață precum: reziliența, auto-eficiența, motivația, implicarea social-pozitivă și auto-exprimarea.

Părinții au format un grup de suport pentru pedagogii sociali, și au beneficiat de mai multe formări.

Consider că a fost un program de succes, prin care noi, echipa, am crescut profesional și am contribuit la formarea personalității copiilor și tinerilor. Programul a oferit instrumente și metode inovative esențiale pentru tinerii de astăzi și ne-a deschis nouă, adulților, orizonturi noi de a lucra cu tânăra generație. Grație programului, am creat o platformă de dialog cu partenerii din Moldova, România și Ucraina. Metodele pe care le-am implementat în programul DARE au fost o sămânță cu bun rod pentru Diaconia pentru ca metoda SOLE a fost împărtășită și altor centre  parohiale ale Diaconiei și modelul Parlamentului Copiilor se realizează în prezent în alte 10 localități în cadrul altui program realizat de Diaconia.”, Mariana Cosoi, Coordonator Programul DARE.