29Sep

Gâgâlici – grădinița creșă în care copiii vor învăța să exploreze lumea în baza conceptului pedagogic Pikler

Îngrijirea bazată pe relație, dezvoltarea autonomă a mișcării și joaca liberă. Sunt cei trei piloni pe care se vor axa toate activitățile educative și distractive organizate în centrul de dezvoltare timpurie „Gâgâlici”. Serviciul urmează să fie lansat în scurt timp. Aici sunt așteptați copii din comunitate, dar și micuții ale căror mame și-au găsit un adăpost în Centrul Maternal „În brațele mamei”.

Proiectul este o continuare a Programului „În brațele mamei”, lansat de Diaconia acum aproape 11 ani pentru cuplurile mamă-copil aflate în dificultate sau cu risc de abandon.

O casă mare, plină de căldură și culoare. Așa arată grădinița „Gâgâlici”, situată în cartierul Poșta Veche din capitală. Instituția de educație timpurie se ridică falnică spre soare printre clădirile din zonă.

Chiar de la intrare ai senzația că ai nimerit în paradis. Este suficient doar să deschizi poarta pentru a înțelege că grădinița a fost amenajată cu multă dragoste și rafinament.  În curte, pe copii îi așteaptă un teren de joacă, o cărărușă senzorială și diverse tobogane, care să le trezească curiozitatea pentru joacă.

Ideea creșei a apărut în timp, din necesitatea mamelor cu prunci găzduiți la Centrul Maternal, pentru că ele nu-și pot organiza viața, nu pot avea un loc de muncă din cauza că trebuie să îngrijească de copil. Noi, deschizând acest serviciu, le oferim posibilitatea să-și caute un serviciu,  o gazdă pentru a dispune de resurse pentru viața independentă”, spune Nadejda Străjescu.

Mihaela Belei, Coordonatoarea Programului „În brațele mamei” ne-a povestit un pic mai mult despre filosofia celui mai nou proiect al „Diaconiei”, care trece dincolo de necesitatea de aici și acum a beneficiarilor Centrului Maternal:

Diaconia și-a propus să promoveze un model inovativ de educație a copiilor, alături de oamenii din comunitatea noastră care rezonează cu această metodologie, mă refer la metodologia Pikler pe care echipa Gâgâlici a îmbrățișat-o, datorită sprijinului partenerilor noștri de la KinderSpielRaum, cu susținerea Anei Bordos și Allei Ceban, pedagogi acreditați Pikler. Acei părinți care își pot permite să plătească pentru serviciile creșei, o vor face. Mămicile pe care le găzduim la Centrul Maternal vor beneficia de aceste servicii gratis.

Așa ne asigurăm că toate categoriile sociale au acces la servicii educaționale de calitate, prin aplicarea unui model social de coparticipare și incluziune a tuturor membrilor comunității.

La „Gâgâlici”, copiii vor fi educați într-un mediu incluziv, în baza  conceptului pedagogic Pikler, orientat spre educația timpurie a copilului, cu implicarea activă a părintelui. Abordarea Pikler facilitează dezvoltarea liberă a copiilor, având grijă de sănătatea lor fizică, respectându-le, în mare măsură, individualitatea și autonomia.

Dezvoltarea autonomă a mișcării presupune ca micuțul singur să descopere competențele noi de mișcare, fără a fi forțat de adult să se dezvolte într-un anumit ritm. Rolul adulților în acest caz este de a pregăti un spațiu sigur, un mediu provocator pentru copil, supraveghindu-l discret în permanență și însoțindu-l în drumul lui de autocunoaștere și de cunoaștere a lumii.