28May

Drumul spre Independență – o sărbătoare despre recunoștință și vise împlinite la Apartamentul Social

Adolescentele celei de-a 17-a generații de la Apartamentul Social „Spre Independență” și-au luat zborul din cuibul pe care l-au numit acasă timp de un an. În semn de recunoștință și apreciere pentru cei care le-au sprijinit și le-au oferit căldura unei familii, acestea au organizat un program special pentru a celebra acest moment important din viața lor.

Cu lacrimi de fericire, fetele au cântat și au recitat poezii care au redat toată frumusețea și gingășia lor. Emoțiile și sentimentele de bucurie au fost resimțite pe tot parcursul evenimentului.

 „Astăzi este o zi importantă pentru beneficiarele de la Apartamentul Social. Cu mari emoții, cea de-a 17 generație a ajuns cu bine la finele celor 11 luni de aflare în proiect. În tot acest timp, aici au simțit grijă și afecțiune, au primit găzduire și servicii de asistență complexă (socială, psihologică, spirituală) și tot aici  au obținut o profesie. Toate fetele au absolvit cu brio cursurile de profesionalizare cu calificarea bucătar – cofetar. Acum urmează o etapă nouă în viața lor – angajarea în câmpul muncii. Fetele au mai crescut un an, au devenit domnișoare adevărate, au căpătat încredere în forțele proprii și și-au dezvoltat abilități de trai indepent, iar acum cu convingere afirmă că își vor croi un viitor mai frumos,” Tatiana Lupu, manager program Apartamentul Social „Spre Independență”

Această sărbătoare a fost un prilej deosebit pentru beneficiare de a reda în cuvinte toată recunoștința față de echipa apartamentului social, care au fost mereu acolo pentru ele și le-au oferit sprijin și îndrumare ori de câte ori au avut nevoie, necondiționat.

Apartamentul social a fost și va rămâne locul sigur și cald de unde pornesc vise mare și se creionează viitorul independent pentru zeci de tinere. Aici fiecare adolescentă beneficiază de o serie de facilități care le ajută să se dezvolte personal și să-și consolideze încrederea în sine ca mai apoi să-și construiască un viitor independent.

„Pentru mine apartamentul social a fost a doua casă pot să zic, aici am învățat cum să fiu independentă și am avut ocazia să învăt profesia de bucătar – cofetar. Sunt fericita că am avut acesta oportunitate minunată. O să-mi amintesc cu dor de această perioadă frumoasă din viața mea. Voi reveni cu mare drag de fiecare dată când voi avea această posibilitate”, Elisa, beneficiara proiectului Apartamentul Social „Spre Independență”.

Apartamentul social „Spre Independență” a fost lansat de „Diaconia” în 2007. Anual, acesta găzduiește șase tinere ieșite din sistemul rezidențial sau provenite din familii nevoiașe. În cadrul programului, acestea învață o meserie și abilități de viață menite să le asigure reintegrarea socială.

Până în prezent, au fost asistate 17 generații, iar 102 de tinere au beneficiat de serviciile Apartamentului Social.