11May

Din Inimă pentru Ucraina – raport final 

Împreună cu comunitatea Fagura venim cu un raport final pentru donațiile acumulate până acum pe platforma Fagura.com/donate.html. Pe blog, am inclus detaliile necesare, în dorința unei transparențe maxime față de donatori, parteneri și comunitate.

Din 24 februarie, ziua în care a început războiul în Ucraina și până astăzi, donațiile venite la Diaconia și Banca de Alimente au fost gestionate de Bancă, având dotarea logistică necesară și un dialog direct cu autoritățile. Astfel au ajuns 83 600 kg de produse (inclusiv cele procurate din resursele donate pe Fagura), prima donație. Jumătate dintre acestea au fost deja repartizate în sprijinul a peste 6000 de oameni asistați de 37 de centre din Moldova și Ucraina (regiunea Odesa).

În total, prin două viramente, comunitatea Fagura a transferat către Diaconia peste 65 000 lei, colectați pe platforma Fagura.com/donate.

Fie că au devenit o masă caldă sau un pachet alimentar, produsele au fost un răspuns la nevoia acută de hrană pentru copii și adulți. 

Donațiile au fost făcute inclusiv pe Fagura.com/donate. Toate donațiile colectate au fost transmise în gestiune Diaconiei, care este în directă legătură cu autoritățile Republicii Moldova în identificarea nevoilor concrete și oferirea de suport și ajutoare exact după necesitate în centrele de plasament și aflare a refugiaților pentru asistență.
Campania este susținută către BC Victoriabank (parte a Grupului Banca Transilvania) și implementată cu suportul media al canalului de telegram DumitruCiorici.com. Puteți face în continuare donații și direct pe pagina Diaconia.md.

În continuare vă invităm cu noi dincolo de ușa unei cantine la care Diaconia duce alimente. La masă, printre oamenii care se găzduiesc acolo, să cunoașteți povestea Irinei, refugiată aflată în plasament la Centrul de pe str. Studenților din capitală. 

Irina are 40 de ani. De 10 ani lucra bucătar în Odesa. Soțul ei era mecanic auto. Au 2 băieți, Nichita de 18 ani și Bogdan de 4 ani. „Cred că am ales să plecăm de acasă pentru Bogdan. Mi se rupea inima când mă gândeam că abia a început să meargă la grădiniță și acum trebuie să-l ascund prin subsoluri, ca să-l apăr de rachete. Dar o durere de nedescris e că jumătate din familie a rămas la Odesa, soțul și fiul mai mare…”, povestește femeia.  Nichita, băiatul cel mare, învață la colegiu, ar trebui să ajungă marinar. Acum ambii cu tata au rămas să apere casa lor și Odesa. „Am ales Moldova pentru că aproape de noi și sperăm că va fi cât mai curând pace ca să ne întoarcem acasă. Aici am fost primiți cu multă bunăvoință. Locuim la Centrul pentru refugiați de pe str. Studenților. Recent ni s-a propus un loc la grădinița de sector pentru Bogdan, iar mie un loc de muncă. Mâncarea și condițiile de trai sunt bune, atunci când am avut nevoie de medic ni s-a oferit o consultație. Sunt foarte recunoscătoare oamenilor absolut străini, care ne-au devenit acum un fel de rude, de familie…”, mai spune Irina, refugiată de la Odesa care s-a cazat temporar la centrul de pe strada Studenților din Chișinău.