15Mar

Diaconia – model de excelență în susținerea aproapelui în dificultate

De 23 de ani, Misiunea Socială „Diaconia” reprezintă modelul de excelență în susținerea aproapelui în dificultate. De peste două decenii această instituție vine cu soluții viabile și cu promtitudine intervine acolo unde este nevoie de ajutor.

Pe data de 13 martie, Misiunea Socială „Diaconia” a desfășurat Adunarea Generală de analiză a activității pentru anul 2023. În cadrul acestei adunări, coordonatorii departamentelor au prezentat toate programele implementate de către organizație, cu scopul de a familiariza cei 160 de angajați, din întreaga țară, cu toate direcțiile de lucru pe care le desfășoară Diaconia.

Evenimentul binecuvântat de Înaltpreasfințitul Petru, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, a început cu un mesaj de salut din partea Directorului Executiv al Misiunii Sociale „Diaconia”, Domnul Igor Belei:

„Pentru noi această întâlnire este o formă de celebrare a entității noastre. Pentru că e important să cunoaștem ce am făcut fiecare și să fim împreună bucuroși de ce am realizat. 2023 a fost un an în care am consolidat capacitatea noastră după un an greu. În 2022 noi am triplat numărul de servicii și le-am înșesit ca valoare a bunurilor pe care le-am oferit beneficiarilor noștri.

[..] Diaconia este cea care este mandatată de Centrul Eparhial în calitate de instrument social al bisericii și oferă răspuns comunității, pentru că noi ajutăm comunitățile să identifice problema și să găsească soluții.

[..] Ne-am bucurat că am putut continua să oferim modele de intervenție prin programele noastre și avem oferte pentru toate categoriile de vârstă.

În anul 2024 ne propunem, în continuare, să hrănim, să educăm, să adăpostim și să ajutăm oameni care au nevoie de susținere. Vrem să extindem gama de ofertă pe care o avem în comunitățile noastre și în acest an vom continua să avem programe de dezvoltare comunitară.

Este important să conștientizăm că cu toții suntem lucrători în Grădina Bisericii și atitudinea noastră zilnică prin felul în care ne manifestăm trebuie să fie trecută prin această formă de înțelegere a lumii, pentru că nu doar ce facem, ci și cum facem este important.”

În continuare, părintele consilier patriarhal Ciprian Ioniță, Președinte al Federației Filantropia a prezentat activitatea Social-Filantropică, desfășurată în anul 2023, de către Patriarhia Română și Federația Filantropia.

„Federația Filantropia are un membru important și acest membru este Misiunea Socială „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei. Un membru cu care, trebuie să recunoaștem, ne mândrim și considerăm că activitatea pe care o desfășoară este foarte valoroasă pentru Patriarhia Română.”

Angajații Diaconiei, care zilnic, prin munca lor, contribuie la schimbarea în bine a societății, au participat la o serie de ateliere de lucru, în care coordonatorii proiectelor au prezentat rezultatele muncii asidue pentru anul 2023.

Spre final, Steluța Andreev, expert în comunicare strategică și membru al Consiliului de Administrație al Misiunii Sociale „Diaconia”, a desfășurat un workshop despre Comunicarea Instituțională.

Evenimentul a fost cu siguranță o ocazie bună de a reflecta asupra aspectelor pozitive realizate prin programele Diaconiei și de a sublinia importanța bunătății și credinței în definirea noastră ca comunitate. A fost un prilej potrivit de a recunoaște că, chiar dacă suntem diferiți, avem capacitatea de a fi generoși, empatici și solidari unii cu alții.

Bunătatea și credința nu doar că ne definesc ca națiune, ci și ca oameni. Ele ne amintesc că suntem un tot întreg și că binele pe care îl facem pentru alții ne întărește și pe noi înșine. Astfel de evenimente ne confirmă că, în ciuda provocărilor și diferențelor noastre, avem capacitatea de a ne uni în jurul valorilor comune și de a aduce schimbări pozitive în lumea noastră.