11Apr

Diaconia lansează un nou centru educațional la Cahul

În data de 10 aprilie, Misiunea Socială „Diaconia” a deschis Centrul Educațional „Sfântul Vasile cel Mare” în incinta ansamblului Catedralei episcopale din Cahul.

Evenimentul a început cu slujba de sfințire a noului centru de către Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a evidențiat lucrarea filantropică și educațională a Eparhiei, ca parte componentă a Bisericii Ortodoxe Române, evidențiind conlucrarea cu asociațiile filantropice din Mitropolia Basarabiei, lăudând lucrarea Misiunii Sociale “Diaconia”:

Ne bucurăm că am ajuns în această zi pentru a răspunde nevoilor concrete ale comunității, dar și pentru a veni în întâmpinare celor care s-au refugiat la Cahul și au găsit aici un loc bine primitor cu oameni mărinimoși , care și-au arătat dragostea lor față de aproapele. Încet, încet i-au integrat în viața de aici, în așa fel încât să treacă mai ușor peste greutățile și încercările pe care le au acasă la ei… Este de datoria noastră să contribuim la formarea unei generații de oameni credincioși, de oameni buni, de oameni cu multe valori, care să construiască un viitor mai bun. Prin acest centru ne dorim să întindem o mână de ajutor celor în neputință. Astfel, acești copii de care vom avea grijă vor face minuni, vor putea face lucruri mărețe care vor schimba spre bine țara noastră.”


Preasfinția sa a îndemnat la solidaritate și a amintit despre activitatea Sfântului Vasile cel Mare, ocrotitorul Centrului. Totodată, a exprimat speranța de a colabora strâns cu instituțiile locale și cu toți cei interesați să sprijine activitățile Centrului.

„Astăzi, Diaconia a inaugurat un nou centru destinat copiilor din Ucraina, dar și celor din comunitatea locală.  Pe lângă activitățile non-formale care se vor desfășura aici, ne propunem să dezvoltăm și activități sociale. Noi credem cu desăvârșire că biserica poate ajuta și e de datoria noastră să urmăm îndemnul bisericii și să facem lucruri bune pentru cei care au mai puține posibilități”, a declarat Directorul Misiunii Sociale „Diaconia”, Igor Belei.


Prezent la eveniment, Sergio Malacrida, responsabil pentru Europa de Est și Asia în cadrul organizației Caritas Ambrosiana din Milano, Italia a ținut să menționeze despre relația trainică care s-a format de-a lungul anilor dintre Diaconia și Caritas Ambrosiana:


„Mulțumim Preasfințitului Părinte Veniamin, preoților prezenți, precum și persoanelor care vor lucra în acest Centru. Nu în ultimul rând, mulțumim copiilor care sperăm mult să găsească aici un mediu sigur și multă liniște. Motivul pentru care suntem astăzi aici este colaborarea îndelungată între noi. De asemenea, motivul real care ne unește este acela de a fi sprijin pentru cei în dificultate.”


La inaugurarea evenimentului au fost prezenți reprezentanți ai partenerilor de dezvoltare ai Misiunii Sociale „Diaconia”, directori de instituții și cadre didactice, clerici din Protopopiatul Cahul, precum și copii și părinții din municipiul Cahul și din Ucraina.


Prin acest proiect ne propunem să asigurăm un mediu prietenos și sigur copiilor refugiați și copiilor din comunitatea locală. Centrul este dotat cu toate condițiile necesare pentru desfășura activitățile de educație non-formală: ateliere de creație, jocuri, concursuri, activități de socializare, activități de dezvoltare personală și suport în pregătirea temelor pentru acasă. Totodată, Centrul Educațional „Sfântul Vasile cel Mare” va fi un punct de referință și pentru femeile refugiate și cele din comunitatea locală care vor fi ajutate să depășească provocările cotidiene cu care se confruntă, prin asistență spirituală.

Proiect realizat de Misiunea Socială „Diaconia” în parteneriat cu Episcopia Basarabiei de Sud, cu susținerea Caritas Ambrosiana și Monaco Aide & Presence.

Transmisiunea live a evenimentului poate fi urmărită aici: https://fb.watch/rnt-9sV4iZ