Într-un tip foarte scurt, familia și cercul nostru restrâns de prieteni am pierdut cinci oameni dragi. În ziua când l-am înmormântat pe tata, prietena mea a aflat diagnoza cruntă a mămicăi sale care i-a curmat viața la scurt timp. Toate au început odată cu pandemia. Nu am avut ocazia să facem o masă de pomenire, așa cum se cuvine, cum i-ar fi plăcut tăticului.
Tatăl Valeriei, domnul Gheorghe, și-a trăit toată viața cu demnitate și credință în Dumnezeu, chiar și pe timpurile când să crezi însemna să te supui unor riscuri considerabile. În satul de baștină, la Cureșnița Veche, domnul Gheorghe a reconstruit biserica. Dar cel mai important lucru pe care l-a învățat Valeria de la părintele său este că binele trebuie făcut mai ales pentru cei care trec prin nevoie.
De când a plecat tăticul, n-a trecut o sâmbătă sau sărbătoare fără să mergem la biserică, să facem parastase și milostenii pentru sufletul lui. Dar parcă purtam pe umerii mei ceva, o povară a datoriei pe care nu am dus-o până la capăt. De la prietena mea, am aflat despre Cantina Socială. Și atunci am înțeles că o masă de pomenire pentru acești oameni este ceea ce i-ar fi plăcut tatălui meu. Exact asta și-ar fi dorit chiar el, să întindă o farfurie de mâncare caldă unui om flămând.
Luna trecută, Valeria împreună cu feciorul ei au venit la Cantina Socială Mobilă să repartizeze prânzurile calde cu mâna lor. A fost o experiență care le-a adus un strop de liniște. Pentru că la ei, cei plecați de lângă noi, nu ajunge nimic din mesele încărcate pe care le întindem noi, moldovenii, de obicei, spune Valeria.

Se înalță sus mulțumirea omului care spune „bodaproste” sau „Domnul să-l ierte”, când primește pomana care îi potolește foamea. Și foamea, din păcate, nu a rămas undeva printre paginile sumbre ale istoriei. Ea poate fi întrezărită stând pe bancă, printre oamenii care așteaptă în fiecare zi, la ora 15.00, microbuzul Cantinei Sociale Mobile.



În preajma Moșilor de Toamnă, Valeria și familia sa au revenit cu un gest de bunătate – pentru beneficiarii cantinei și pentru liniștea lor sufletească. De data aceasta, au ales să facă o masă de pomenire pentru bunei, străbunei și rude, amintirea cărora înseamnă mult pentru ei.
În prima sâmbătă din luna noiembrie, Biserica Ortodoxă a rânduit să se facă pomenirea celor răposați. Pomenirea din această zi, este cunoscută și sub denumirea de Sâmbăta morților sau Moșii de toamnă. În acest an, Moșii de Toamnă sunt în prima sâmbătă din noiembrie, astfel că tradițiile închinate acestei zile au loc pe data de 5 noiembrie.
Accesați platforma: www.donezunpranz.diaconia.md/, unde găsiţi mai multe detalii despre când, cum şi de ce se realizează o masă de pomenire cu oamenii săraci.