16May

Alături de cei pentru care țara noastră a devenit acasă

Pentru a sprijini și a ajuta refugiații din Ucraina și persoanele vulnerabile din Republica Moldova, Diaconia a înființat multiple centre specializate care să ofere asistență complexă, promptă și personalizată pentru cele mai afectate categorii de populație:

Centrul Educațional „Anastasis”, Bălți

Centrul Educațional Anastasis este un proiect implementat din luna mai 2022 în orașul Bălți în susținerea persoanelor refugiate din Ucraina.

Centrul este destinat, în special, copiilor refugiați, dar și celor din comunitate. Aici ei au acces la activități de educație formală și non-formală, activități de dezvoltare personală și recreative etc. Totodată, Centrul oferă servicii femeilor refugiate și celor din comunitatea locală.

În anul 2023, de serviciile Centrului au beneficiat 160 copii (92 de copii ucraineni și 68 moldoveni).

Totodată, 53 de femei (45 din Ucraina și 8 din comunitate) au primit suport psihologic și au participat la diverse activități organizate de către echipa Centrului.

Centrul Multifuncțional pentru Copil și Familie „Sfânta Ana”

Pe 14 iulie 2022, Diaconia a lansat Centrul Multifuncțional pentru Copil și Familie „Sfânta Ana”, inițiativa face parte din Programul „În Brațele mamei” al Misiunii Sociale Diaconia.

Centrul  vine ca răspuns la nevoile nucleelor familiale care se confruntă cu diverse situații de criză și este creat în susținerea persoanelor refugiate, dar și a persoanelor din comunitatea locală.

Centrul „Sfânta Ana” oferă un spectru larg de servicii individualizate de asistență socială, servicii de consiliere juridică, accesul la activități educative pentru copii și o platformă sigură pentru interacțiunea deschisă și regulată între grupurile sociale, în special femei.

Pe parcursul anului 2023:

  • 4452 persoane refugiate s-au adresat pentru ajutor sau sprijin;
  • 619 persoane au beneficiat de consiliere psihologică;
  • 294 de persoane au beneficiat de consultații juridice;
  • 926 femei din Ucraina au socializat într-un mediu sigur, beneficiind de diferite ateliere de creație și workshop-uri organizate de psiholog;
  • 193 de persoane refugiate au beneficiat de consiliere vocațională;
  • 258 copii au beneficiat de servicii de tip Drop off (68 𝘤𝘰𝘱𝘪𝘪 𝘮𝘰𝘭𝘥𝘰𝘷𝘦𝘯𝘪 𝘴̦𝘪 190 𝘤𝘰𝘱𝘪𝘪 𝘶𝘤𝘳𝘢𝘪𝘯𝘦𝘯𝘪);
  • 473 de copii au beneficiat de serviciul de After school (147 𝘤𝘰𝘱𝘪𝘪 𝘮𝘰𝘭𝘥𝘰𝘷𝘦𝘯𝘪 𝘴̦𝘪 326 𝘤𝘰𝘱𝘪𝘪 𝘶𝘤𝘳𝘢𝘪𝘯𝘦𝘯𝘪).

Casa de Oaspeți „Sfântul Iosif cel Milostiv”

Casa de Oaspeți „Sfântul Iosif cel Milostiv” este un serviciu lansat în luna decembrie 2022 și vine să asigure cuplurilor mamă-copil, refugiați din Ucraina, un spațiu sigur și confortabil.

În 2023, Casa de oaspeți a găzduit 18 beneficiari. Nouă mame și nouă copii au primit ajutorul și suportul de care au avut atât de mult nevoie pentru a-și recăpăta independența.

„Diaconia ca și instrument al Bisericii s-a implicat plenipotențiar cu scopul de a ajuta oamenii fugiți din calea războiului în 2 direcții: una pentru a oferi un răspuns imediat pentru supravețuire, cu lucruri absolut necesare, cotidiene și alta pentru o integrare deplină socială a copiilor și integrare profesională a celor care vor rămâne să muncească în Republica Moldova.” Igor Belei, director executiv Misiunea Socială „Diaconia”.

Pe parcursul anului trecut, Misiunea Socială „Diaconia” s-a implicat activ, oferind asistență complexă refugiaților. Până la finele lunii decembrie 2023, de asistență materială au beneficiat, în proporție de 50/50%, atât persoane refugiate, cât și persoane vulnerabile din Republica Moldova:

  • Au fost distribuite lemne pentru foc la 1569 de familii;
  • Au fost sprijinite 3822 de familii (1858 familii ucrainene și 1964 familii moldovenești defavorizate)  în cadrul intervenției proiectului pe asistență materială (au fost distribuite plapume, îmbrăcăminte, vouchere pentru produse alimentare și igienice);
  • Din totalul de 3822 familii, 832 au fost copii (407 copii ucraineni și 425 copii moldoveni) care au primit o geacă de iarnă sau cizme de iarnă.

Cu grijă și solidaritate, Diaconia continuă să dezvolte proiecte menite să susțină și să ajute pe toți cei care se află în dificultate. Ușile caselor noastre rămân deschise pentru toți cei care au fost zdruncinați de război: copii, bătrâni, mame, familii întregi pentru care țara noastră a devenit acasă.