19Jul

5 ani de Banca de Haine: peste 235 tone de bunuri donate în sprijinul oamenilor nevoiași

Astăzi, 19 iulie, Proiectul „Banca de Haine” dezvoltat de Diaconia celebrează 5 ani de activitate. Este vorba despre primul proiect de colectare publică de bunuri care are scopul de a crea un mecanism autohton de solidaritate socială prin redistribuirea acestora persoanelor aflate în dificultate.

Până în prezent, prin intermediul celor 3 boxe amplasate în Chișinău, au fost colectate și distribuite 235 tone de bunuri, dintre care 35 tone doar în ultimul an. Aceste resurse au fost distribuite către oamenii nevoiași din 30 de localităţi (parohii).

 „De la independența țării am îmbrăcat săracii noștri din donațiile oamenilor din afară. Banca de Haine este primul proiect prin intermediul căruia de 5 ani demonstrăm că există suficiente resurse în Republica Moldova care pot servi ca soluții concrete la nevoile oamenilor. Ne bucurăm că în acest an reușim să sărbătorim 5 ani de activitate a programului, având ca partener echipa PETROM Moldova și sprijinul a mii de donatori care aduc zilnic bunuri la boxele din Chișinău.
Ca urmare a valului de solidaritate inițiat prin donațiile din capitală, au urmat grupuri care se autoorganizează la nivel de comunități și care fac posibilă distribuția acestor donații de haine, jucării și încălțăminte către beneficiari. Mulțumim tuturor celor care aduc donații la Banca de Haine, astfel trăiesc prin gestul propriu de bunătate mesajul proiectului: Donează haine, dăruiește căldură.”, Igor Belei, Director Executiv Diaconia

Actualmente în Chișinău sunt amplasate 3 boxe de colectare a bunurilor în preajma stațiilor Peco Petrom, la următoarele adrese:

Boxa nr.1 – mun. Chișinău, str. Calea Orheiului, 109;

Boxa nr.2 – mun. Chișinău, str. Iulius Cezar, 1;

Boxa nr.3 – mun. Chișinău, str. Milescu Spătaru, 11/2.

Diaconia îndeamnă donatorii care aleg să susțină proiectul să respecte câteva reguli:

  • Obiecte admise pentru a fi donate: lenjerie de pat, haine, încălțăminte, jucării.
  • Nu lăsați pachetele cu donații lângă boxă. Asiguraţi-vă că bunurile ajung în boxe, așa cum nu putem garanta siguranţa bunurilor lăsate în afară.
  • Dacă doriți să donați o cantitate mai mare de bunuri materiale, Vă rugăm să le aduceți direct la sediul Diaconiei: Poșta Veche, str. Criuleni 22.
  • Asigurați-vă că lucrurile donate sunt curate și îngrijite.
  • Toate donațiile trebuie lăsate în pungi sau saci legați.

Din octombrie 2020, colectarea de bunuri în Chișinău e sprijinită de echipa Petrom Moldova într-un program de Responsabilitate Socială Corporativă.

Dezvoltarea proiectului este posibilă grație Monaco Aide et Presence.

Foto credit: Diaconia