print
Constanţa Popescu despre situaţia mamelor care îngrijesc de copii mici în Republica Moldova
12.01.2018
2217 Accesări

Misiunea Socială „Diaconia” a lansat în Ajun de Crăciun campania „În brațele mamei”. Desfășurată pentru al șaptelea an consecutiv, campania este o ocazie să ne unim eforturile pentru a-i oferi fiecărui copil șansa de a rămâne alături de cea care i-a dat viaţă şi bucuria firească de a-i spune „mamă”.

Acțiunile din campanie au drept scop pe de o parte colectarea de resurse și fonduri pentru susținerea programului ,,În brațele mamei” realizat de Diaconia, precum şi sensibilizarea opiniei publice asupra vulnerabilităţii mamelor care au copii mici.

Intr-un interviu pentru Diaconia, expertul în politici social-economice, dar și una dintre donatoarele programului ,,În brațele mamei”, Constanţa Popescu, menţionează:

Situația actuală a mamelor care nasc un copil în Republica Moldova

În Republica Moldova politicile ce țin de copii și familie nu sunt deloc bine elaborate. Politicile sociale moderne europene încă nu au fost preluate, iar elementele de politici sociale din perioada sovietică deja au dispărut, astfel a apărut un gol, specific țărilor în perioada de tranziție. Există o discriminare a copiilor, nu se respectă principiul de drepturi egale ale acestora - în special mă refer la situația în care mamele care au lucrat o perioadă suficient de lungă anterior nașterii, au dreptul la concediu parțial plătit de creștere a copilului până la 3 ani (categoria de mame asigurate), iar mamele care nu au lucrat sau au fost la studii – au o indemnizație lunară mult mai mica, și este doar până la 2 ani (categoria de mame neasigurate). Situația este complicată și mai mult de faptul că conform Codului Educației, în țara noastră acum copiii sunt primiți la grădinița de stat de la 3 ani, iar în intervalul de vârstă 2-3 ani de zile avem un număr extrem de mare de copii (circa 60%) cu părinți neasigurați, fără nici o susținere din partea statului (nici grădiniță, nici indemnizație lunară, nici loc de muncă sau posibilitate de a lucra). Într-un fel, aceste politici oferă mai multă susținere celor care deja sunt bine (fiind cu loc de muncă și persoane asigurate), și mai puțină susținere celor care deja sunt vulnerabili, ceea ce contravine însăși logicii de ce in general avem nevoie de o politică socială. Situația economică a copiilor devine și mai complicată în cazul familiilor cu un singur părinte.

Cele mai mari probleme care apar o dată cu naşterea copilului

Prima problemă este faptul ca în cazul multor mame, indemnizația lunară medie pentru creșterea copilului este sub minimul de existență al unui copil (540 lei lunar pentru copii cu părinți neasigurați și puțin peste o mie de lei lunar media pe țară pentru părinții asigurați), și astfel nu este asigurat minimul de existență al cuplului mamă-copil pentru perioada în care părintele temporar nu poate lucra. Alte probleme țin de lipsa unor creșe accesibile ca preț și locație pentru copiii de 1,5 – 3 ani, supra aglomerarea în grădinițe și chiar lipsa de locuri în grădinițele din unele localități, dar uneori și lipsa totală a grădiniței în unele sate – existența unei grădinițe fiind fundamentală pentru ca un părinte să poată să lucreze și să investească în continuare în educația și alimentația copilului său.

 Diferența dintre situația din Moldova versus alte țări europene

 În multe țări europene există acum politica socială de a susține copiii cu o indemnizație lunară nu doar până la 3 ani, ci minim pe perioada cât acesta este minor și nu se poate întreține, adică până la 18 ani, sau chiar 23 dacă face studii cu frecvența de zi. La fel, statul oferă scutiri de impozite considerabile pentru familiile cu copii pentru aceasta perioadă, și există mai mult suport pentru a avea studii accesibile pentru vârsta 18-23 de ani (burse, credite de studii cu rata dobânzii zero), precum și mai multe servicii sociale, educaționale și medicale necesare pentru creșterea unui copil.

De ce ar trebui să se implice mai mult statul, dar și noi toți, în susținerea fiecărui copil

Statul colectează de la toţi impozite directe și indirecte, cu scopul de a asigura o societate cu instituții funcționale și a investi în dezvoltarea durabilă a unei societăți, investind în oameni. Dacă nu se atinge eficient acest scop – statul nu mai are dreptul moral de a colecta aceste impozite. De faptul cum sunt crescuți și educați copiii astăzi în Moldova - depinde cum vom trăi noi toți mâine, atât ca și valori ale familiei, dar și ca bunăstare socială și economică a societății.

Mărimea medie a indemnizaţiilor lunare pentru copii 

Pe parcursul anului 2016, conform datelor BNS, 79 mii persoane au beneficiat de diverse indemnizații pentru copii, cea pentru naștere, dar și pentru creșterea copilului. Mărimea indemnizaţiei unice la naşterea unui copil în Moldova a fost 5300 de lei în 2017, fiind aceeaşi indiferent de statutul de persoană asigurată sau neasigurată.   

În cazul indemnizaţiei pentru îngrijirea lunară a copiilor, statutul de persoană asigurată sau neasigurată determină diferenţe ale mărimii indemnizaţiei: aceasta constituie 30% din salariu pentru persoanele asigurate (valoarea medie pe ţară fiind 1234 lei, în anul 2016), faţă de 540 lei pentru persoanele neasigurate, fiind mult sub minimul necesar. Ca exemplu din procurările făcute de centrul maternal: o cutie de hrană artificială pentru nou-născuți costă circa 65-100 lei și ajunge pentru a hrăni copilul timp de trei zile, iar un pachet de scutece costă 300 de lei și este suficient pentru maxim 2 săptămâni, fiind nevoie și de alte alimente și medicamente.

Toţi cei care au posibilitatea să facă o donaţie în susţinerea mamele aflate în impas asistate în cadrul Programul ,,În braţele mamei” a Diaconiei, o pot face din orice colţ al lumii, prin intermediul www.diaconia.md

Mai multe despre proiect aici.

 

Copyright © 2018 Misiunea Socială "DIACONIA". Toate Drepturile Rezervate.