Domenii de intervenție

Proiectul "În brațele mamei"-sprijin pentru mamele aflate în pragul disperării
01.10.2013
Anul inaugurării: 2010; Finanțatori: Caritas Viena, Caritas Ambrosiana, Monaco Aide et Presence, Church World Service. Scopul proiectului este asigurarea dreptului fiecărui copil de a crește în familie. Proiectul presupune cazarea în Centrul maternal  a cuplurilor-mamă copil/gravidelor în cazurile de emergență pentru o perioadă determinată. Echipa multidisciplinară elaborează un plan individual de intervenție prin care se urmărește consolidarea relației dintre mamă și copil, formarea deprinderilor de îngrijire a copilului, gestionarea resurselor etc., în vederea creării unui mecanism de viață autonomă; asistarea în comunitate a cuplurilor
Proiectul "Brațele părintești"
07.10.2013
Anul lansării: 2011; Finanțator: Episcopia Ortodoxă Română a Italiei; Scop: susținerea familiilor social-vulnerabile; Descriere: proiectul presupune asistarea la distanță a unor familii social-vulnerabile; lunar acestea beneficiază, după necesitate, de asistență materială (produse alimentare, igienice, rechizite școlare etc), precum și de servicii de asistență juridică, psihologică și sprirituală; Impact: au fost susținute 20 de familii din Chișinău și Orhei.
Apartamentul social „Spre Independență”
07.10.2013
Anul inaugurării: 2007; Finanțatori: Monaco Aide et Presence, Vismara/Caritas Ambrosiana, Caritas Viena; Scop: integrarea socială a orfanilor și orfanilor social; Descriere: anual, câte 6-7 tinere ieșite din sistemul rezidențial, orfane sau din familii dezorganizate, sunt găzduite în cadrul Apartamentului social ”“ stabiliment social din Orhei. Serviciile oferite (asistență socială, psiphologică, spirituală, vocațională etc.) urmăresc creșterea gradului de autonomie personală și socială a tinerelor; Impact: a cincea generație de beneficiare a absolvit în mai 2012, iar în prezent aici se află alte 6 tinere.
Dezvoltăm solidaritatea socială
02.10.2013
Proiectul "Aproape de Aproapele" Anul lansării: 2013 Finanțatori: Caritas Viena (Austria), Caritas Ambrosiana (Italia), Vismara(Italia) Scop: crearea unui mecanism autohton de solidaritate socială prin colectarea bunurilor și redistribuirea acestora persoanelor aflate în dificultate. În cadrul său activează o cantină socială mobilă și un depozit de bunuri. Beneficiari: bătrâni, persoane fără adăpost, familii social-vulnerabile      
Proiectul „Young Diaconia”
10.10.2013
Proiectul „Young Diaconia” Anul lansării: 2007; Finanțator: Caritas Viena; Scop: creșterea numărului de tineri implicați în programele Diaconiei, prin sprijinirea participării lor în diverse activități de voluntariat, în beneficiul comunității; Descriere: prin acest proiect, se valorifică tânărul ca resursă capabilă de a schimba viața comunității, în acest sens a fost formată rețeaua „Orthonet”, formată de grupuri de tineri din diverse parohii ale Mitropoliei Basarabiei; Impact: au fost active 7 grupuri de voluntari (cca 130 de tineri), care s-au implicat în activități sociale la nivel de
Proiectul „Taberele Solidarității”
10.10.2013
Proiectul „Taberele de vară” Anul lansării: 2005; Parteneri: Caritas Ambrosiana și Bambini in Romania; Scop: promovarea voluntariatului și a activităților de animație în zonele rurale; Descriere: taberele de zi sunt organizate de către o echipă formată de voluntari din Italia și Republica Moldova. Programul fiecărei tabere conține: jocuri, activități de educație non-formală pentru copii și activități sociale (asistarea la domiciliu a bătrânilor, activități ecologice etc.). Fiecare tabără durează 6 zile; Impact: au fost organizate 4 tabere de vară în localitățile: Manta (r-nul Cahul), Răzălăi (r-nul
Proiectul „Cooperarea transfrontalieră pentru o viață fără drog”
10.10.2013
Proiectul „Cooperarea transfrontalieră pentru o viață fără drog” Anul lansării: 2011; Scop: prevenirea traficului și consumului de droguriși alcool; Finanțator: Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova; Descriere: activitățile de bază ale proiectului vizează formarea unei rețele primare de intervenție comunitară și dezvoltarea unui program specializat de reabilitare pentru victimele traficului și consumului de droguri/alcool; Impact: 1579 de tineri din 20 de instituții de învățământ au participat la lecții de informare; 20 persoane au beneficiat de consiliere în cele 3 centre specializate din Chișinău, Orhei
Prima   »  Noutăți   »  Știri » Povești de la Centrul Maternal „În brațele mamei”: Au ales să le dea viață copiilor, nu să le-o ia
Povești de la Centrul Maternal „În brațele mamei”: Au ales să le dea viață copiilor, nu să le-o ia
21.12.2016   516 Accesări  
   

În R. Moldova, fiecare a treia sarcină este întreruptă. Cel puțin acestea sunt ultimele date prezentate de Ministerul Sănătății. 25 la sută din numărul total de avorturi revin tinerelor cu vârsta cuprinsă între 13 și 17 ani. Anual, circa 3000 de adolescente ajung la o sarcină nedorită. Cauzele pentru care apelează la avort sunt diferite, de la sărăcie, până la presiunile familiei. 

Sunt totuși fete care au ales să dea viață copiilor, chiar dacă constrângerea din partea celor apropiați a fost enormă. Prima perioadă după naștere, mămicile care nu au abilitățile, dar și posibilitățile necesare, pot trăi împreună cu bebelușul la unul dintre centrele maternale din țară. Un astfel de program are și Misiunea Socială Diaconia, denumit sugestiv „În brațele mamei”. 

În R. Moldova, fiecare a treia sarcină este întreruptă. Cel puțin acestea sunt ultimele date prezentate de Ministerul Sănătății. 25 la sută din numărul total de avorturi revin tinerelor cu vârsta cuprinsă între 13 și 17 ani. Anual, circa 3000 de adolescente ajung la o sarcină nedorită. Cauzele pentru care apelează la avort sunt diferite, de la sărăcie, până la presiunile familiei. 

Sunt totuși fete care au ales să dea viață copiilor, chiar dacă constrângerea din partea celor apropiați a fost enormă. Prima perioadă după naștere, mămicile care nu au abilitățile, dar și posibilitățile necesare, pot trăi împreună cu bebelușul la unul dintre centrele maternale din țară. Un astfel de program are și Misiunea Socială Diaconia, denumit sugestiv „În brațele mamei”. 

Am ajuns „În brațele mamei” pe la amiază. În centru persista o adevărată atmosferă de sărbătoare. Ghirlandele, jucăriile, luminițele și câțiva brazi „te întâmpină” chiar de la intrare. Tonul îl dau râsetele molipsitoare ale bebelușilor și chipurile luminate ale mămicilor.

„I-am spus că nu fac avort”

Una dintre beneficiarele proiectului este Renata. O tânără de 20 de ani pe care am întâlnit-o în camera sa, legănându-și pruncul. În 2006 mama sa a decedat din cauza unei boli incurabile, tatăl a avut un accident rutier fatal, iar ea, la zece ani, a ajuns la orfelinat. Acolo a terminat nouă clase, iar ulterior a deprins meseria de bucătar la o școală profesională. De la 15 ani până la 18 și-a șlefuit abilitățile în bucătăria unui local din Chișinău. Între timp a cunoscut un băiat, cetățean străin, care-și făcea studiile în Capitală.

Jumătate de an au fost împreună aici, după care ea a aflat că este însărcinată. Când a împărtășit noutatea tatălui copilului, acesta a spus foarte clar că nu este pregătit să fie părinte și i-a sugerat să întrerupă sarcina. „I-am spus că nu fac avort. Tot atunci am luat legătura cu angajații orfelinatului unde am crescut, le-am spus situația, iar ei mi-au zis să mă întorc acasă că o să mă ajute”, povestește tânăra mămică. „Așa am aflat că există asemenea centre care pot să mă învețe cum să am grijă de copil: să-l spăl, să-l hrănesc sau să înțeleg când îl doare ceva”, spune Renata.

„Eu am purtat copilul sub inimă, eu o să-l cresc”

„În brațele mamei”, Renata a ajuns în iulie 2016. Acum fiul ei Roberto are cinci luni. Comunicarea cu tatăl copilului s-a întrerupt, când micuțul avea doar două luni. „L-a văzut pe Skype și mi-a propus să-i dau băiatul, contra unei sume de bani. Într-un fel, trebuia să-i vând copilul. I-am spus că nu-mi trebuie banii lui. Eu am purtat copilul sub inimă, eu o să-l cresc. Acest centru mă ajută mult. Aici avem acoperiș deasupra capului, mâncare și condiții decente, toate absolut gratuit. Mă mai ajută frații care sunt în străinătate. Îmi trimit bani, ca atunci când o să ies de aici să am cu ce-mi întreține copilul prima perioadă”, mi-a comunicat tânăra mămică.

Interlocutoarea mea așteaptă ca Roberto să împlinească șase luni, să-l poată da la creșă, iar ea planifică să profeseze în continuare meseria de bucătar, să-și închirieze o gazdă și să-i ofere copilului tot ceea de ce nu a avut ea parte în copilărie.

A aflat că este însărcinată la șapte luni

O altă proaspătă mămică, ajunsă recent la centrul maternal, este Cristina. O tânără de 16 ani, care s-a născut și a crescut într-o localitate din raionul Hâncești. Într-o cameră, luminată doar de razele soarelui, care-și făceau loc prin geam cu disperare, am găsit-o pe ea împreună cu micuța Măriuța, așa o dezmiardă maică-sa. Un boț de om de nouă luni cu ochi mășcați și albaștri, care a zâmbit practic pe parcursul întregii noastre discuții și s-a arătat foarte curioasă. 

Cristina cu fiica sa Maria

Adolescenta a venit la centru când era în a șaptea lună de sarcină. Inițial frecventa liceul seral, iar după ce a născut, educatoarele sau bunica stăteau cu fetița, iar ea mergea la ore. De când a împlinit șase luni, Maria merge la creșă, iar mama sa la studii. Înainte de sarcină, Cristina avea cu totul alte planuri. Dorea să termine studiile și să meargă la medicină. Noutatea însă, i-a schimbat perspectivele. „Aveam probleme de sănătate și am aflat destul de târziu că aștept un copil – la șapte luni. Când le-am spus părinților, mama era supărată pentru că s-a gândit că n-o să mai învăț, iar tata de la bun început a fost fericit și a zis că unde au mâncat patru, va avea loc și Măriuța”, își amintește tânăra.

„Vreau să obțin o profesie, să-mi întrețin singură copilul”

Angajații centrului maternal dau asigurări că la liceu Cristina are o reușită foarte bună. Acum adolescenta combină perfect studiile și grija față de copil. „Uneori chiar profit de situația asta”, susține ea zâmbind rușinos. „Profesorii mă înțeleg. Colegii se mai supără, dar asta e. Vreau să termin studiile și să obțin o profesie ca pe viitor să-mi pot întreține singură copilul. Nu cred că nașterea unui bebeluș te împiedică să mergi la școală. Maria zâmbește atât de mult, încât a cucerit și profesorii și colegii. Când o văd, toți sunt foarte bucuroși. Eu nu mă gândesc la ceea ce am pierdut pentru că am devenit mamă, dar mă gândesc la ceea ce am câștigat, am câștigat un copil minunat. Mereu este ieșire din situație, indiferent ce se întâmplă”, mărturisește beneficiara centrului.

„În brațele mamei”, Cristina va sta până în primăvara anului viitor, ulterior tot cu ajutorul Misiunii Sociale Diaconia, va beneficia de un „apartament de independență”, până va susține bacalaureatul. Între timp, tatăl Măriuței s-a căsătorit și va avea un alt copil, cu o altă femeie.

A devenit mamă la 14 ani

Cel mai puțin obișnuit caz pentru centrul maternal este cel al Vioricăi. O copilă de 14 ani, care acum două luni a adus pe lume un băiețel de aproape 4 kg și l-a numit Eduard. Pe ambii i-am întâlnit la ora prânzului. Cel mic sugea cu nesaț dintr-o sticluță cu lapte, iar maică-sa îl ținea atent să nu-i scape capul.

O bună parte din viață, fata a petrecut-o la internat pentru că atât mama, cât și tatăl ei au fost decăzuți din drepturile părintești. Adolescenta a ajuns în cadrul proiectului „În brațele mamei” înainte să nască. Este cea mai tânără beneficiară din istoria centrului. „Când am aflat că sunt însărcinată eram șocată. Unii spuneau să fac avort, alții ziceau să las copilul. Am ascultat cel mai bun sfat, al surorii. Când i-am dat noutatea prietenului, a zâmbit - era bucuros. A spus „Doamne ferește de faci avort”! M-a încurajat să nasc și a promis că vom avea grijă de bebeluș împreună. Acum vine la mine, îmi aduce diferite lucruri, cadouri pentru cel mic. Când o să ies de aici, o să fim împreună. El degrabă împlinește 25 de ani și lucrează în șahtă (n.red. mină de piatră)”, susține interlocutoarea mea.


Viorica și fiul său Eduard

Viorica recunoaște că între timp și-a restabilit relațiile cu mama sa, care acum jumătate de an i-a adus pe lume o soră. Dificil însă a fost acceptată de viitorii socri, acum însă, ei chiar o vizitează. „Aici avem tot ce-i trebuie unei mame cu copil. Toate ne împăcăm bine, parcă suntem o familie mare”, concluzionează copila de 14 ani, care arată și gândește mult mai matur.

„Ele nu cheltuiesc nimic din resursele proprii”

Mihaela Belei, coordonatoarea Programului „În brațele mamei”, susține că beneficiarele ajung aici fiind direcționate de către maternitățile din țară, de direcțiile de asistență socială sau ONG-uri. „Capacitatea instituției e de zece femei. Acum, spre exemplu, avem un singur loc liber, dar în general centrul este plin – mai ales iarna. Le oferim absolut tot de ce au nevoie. De la mâncare pentru copilași până la haine și încălțăminte chiar și pentru mame. Pe lângă aceasta ele mai beneficiază de consiliere socială, psihologică și spirituală. Din resursele proprii, ele nu cheltuiesc absolut nimic. Mai mult, noi chiar le îndemnăm să-și facă economii din indemnizația pe care o primesc pentru copil”, povestește coordonatoarea proiectului.

În regulamentul centrului este stipulat că perioada maximă de ședere este de 12 luni, administrația însă, uneori mai face și excepții. Specialiștii interacționează și cu membrii familiei beneficiarelor și se asigură că ulterior acestea au unde reveni cu copilul. Cele, pentru care familia nu este o soluție, au parte de cursuri de instruire profesională pentru ca pe viitor să fie capabile să-și asigure existența de sine stătător.

 
În incinta Centrului Maternal 

Centrul Maternal „În brațele mamei”, al Misiunii Sociale Diaconia, a apărut în luna septembrie 2011, ca un suport pentru mamele ce întâmpină dificultăți. De la implementarea programului, de serviciile centrului au avut parte 85 de cupluri mamă-copil. Cea mai în vârstă beneficiară a fost de 42 de ani, iar cea mai tânără de 14. 
 

Un articol de Dorin Galben pentru www.timpul.md.

 

Tel. (+373 22) 46-32-28, (+373 22) 46-32-31, (+373 22) 46-32-34      Fax.     (+373 22) 46-32-29; E-mail: office@diaconia.md
Adresa:   Str. Criuleni 22 (Cartierul Posta Veche), Chisinau, Republica Moldova vezi pe hartă
Total vizitatori: 896844 |  ieri: 365 |  azi: 58 |  Online: 3